www.tankens-kraft.se

Jag kan redan allt

Lilla M sitter vid matbordet och funderar en lång stund innan hon säger med ett stort leende: “Tänk mamma, jag kan redan allt”. Istället för att svara “nej, det kan du inte alls” väljer mamman att säga “ja, visst är det fantastiskt”. Lilla M skiner som en sol av bekräftelsen och börjar stolt  rabbla upp vad hon är bra på. Sedan tar en hon en ny tugga och börjar nynna på en sång. Mamman blir varm i bröstet när hon tittar på sin dotter.

Egna erfarenheter

I mitt jobb får jag ibland höra om oron över att inte vara en bra förälder. Egna erfarenhheter har formats till förväntningar som ibland kan vara svåra att uppnå. Man vill inte utsätta sina egna barn för något jobbigt som man själv har upplevt. Man upplever stress av tanken att allt ska bli rätt och ångest för rädslan att misslyckas. Vi vill ju att våra barn ska känna samma lättsamma övertygelse som lilla M när hon säger “jag kan redan allt”.

www.tankens-kraft.se

Man jämför sig.

Ofta handlar det om materiella ting och brist på tid som skapar skuld över att inte alltid kunna tillgodose sina barn med saker de vill ha. Man jämför sig med bilder på sociala medier och får ångest av att inte kunna visa upp ett lika perfekt liv. Ekonomi och status väger tungt och man känner sig maktlös.

www.tankens-kraft.se

Inte gå miste om något.

Ett tips är att undersöka om  förväntningarna stämmer överens med barnets? Vad barnet efterfrågar och vad föräldrarna försöker uppnå, kan ibland skilja sig rätt mycket. För en del är målet att uppfylla så mycket som möjligt i barnets liv så att de inte ska gå miste om något. Men kan det vara så att de missar något som är viktigare?
Att vara närvarande.

www.tankens-kraft.se

Inte nödvändigtvis.

Ibland får jag till svar att de så gott som alltid är närvarande men inte nödvändigtvis i samma rum. Att vara hemma under samma tak är inte detsamma som att vara närvarande. Närvarande är att rikta sin uppmärksamhet mot barnet och vara aktiv tillsammans. Ett tillfälle där man målar tillsammans skiljer sig avsevärt från att barnet sitter och målar själv medan föräldern zappar på tv:n eller skrollar i mobilen bredvid.

www.tankens-kraft.se

Vilken lyx.

I barnets ögon är vi en blanding av trygghet, glädje, äventyr och bästa vän. Tänk vilken lyx det är att vara den absolut värdefullaste personen i deras liv från allra första början.

Ta vara på det <3

Jag hjälper dig gärna att sätta ord på de tankar och känslor du upplever i ditt föräldraskap och tillsammans kan vi hitta bra fungerande strategier. 

Dela

2 reaktioner på ”Jag kan redan allt”

  1. Så kloka ord, skrivna med mjuk och fin vänlighet utan pekpinnar men med glasklart innehåll och budskap. Tack för den här texten.
    Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *