Högkänslighet (HSP)
Låt oss från början reda ut att högkänslighet inte är detsamma som neurotisk eller klen och inte heller en sjukdom utan ett personlighetsdrag. Personlighetsdraget har många fantastiska kvaliteter men ibland kan det upplevas som tufft när omgivningen inte förstår. Det centrala nervsystemet är känsligare hos en högkänslig person och hjärnan registrerar en högre medvetenhet.
Exempel på högkänslighet
Bearbetar intryck på en djupare nivå
Känner av andras sinnestämningar
Reflekterar länge och noga
Registrerar fler detaljer (lukter, färger etc.)
Behöver längre återhämtning
Exempel på missuppfattningar
Blyg
Dåliga nerver
Tjurig
Osocial
Svag
Högkänslighet behöver lyftas så fler blir medvetna om det
Det är i mitt arbete som terapeut som jag har mött klienter med egenskaper som stämmer in på det högkänsliga personlighetsdraget. Det har ökat mitt intresse och jag lär mig hela tiden mer om vad det innebär och hur man på olika sätt kan hitta en balans i livet som högkänslig. Att tillsammans undersöka olika delar kan ge utrymme för nya perspektiv för någon som känner sig missförstådd och felbedömd. Det är många som upplever en lättnad när jag nämner HSP. Just det där att äntligen förstå att man inte är ensam och att det inte är något konstigt, det är värdefullt. Därför tycker jag det är viktigt att fler blir medvetna om det. Läs om hur Olivia upplevde det i bloggen.
20% av befolkningen
Elaine N. Aron är en amerikansk forskare och psykoterapeut som på 90-talet myntade ordet högkänslig person (HSP – highly sensitive person) och det blev början på något stort för alla de som känt sig annorlunda och haft svårt att passa in. Det är ungefär 20% av alla människor som har personlighetsdraget högkänslighet, utav dessa är 70% introverta och 30% extroverta. Introverta är mer tillbakadragna, behöver egentid och möjlighet att stänga ute bl.a höga ljud, stora folksamlingar och många sinnesintryck. Medan extroverta är motsatsen, de laddar energi när de umgås med andra människor i sociala sammanhang och grupp. Man kan även vara sensationssökande (HSS – High Sensations Seeker) vilket innebär ett sökande efter spännande upplevelser och äventyr som ger kickar. Oavsett om man är introvert, extrovert eller sensationssökande med personlighetstypen högkänslighet så är tid för återhämtning viktig.
Tecken på att du kan vara högkänslig
Lögndetektor
En högkänslig person märker om du ljuger. De har som en inbyggd sensor för osanningar.
Delar inte med sig
Svårt att hitta tillit och känner sig obekväm med att dela med sig av egna problem p.ga tidigare erfarenheter av hur folk har reagerat.
Negativa personer
Trigger för stress är att umgås med personer som ser allt negativt och inte kan se livet nyanserat.
Känslor på en djupare nivå
Blir lätt emotionell och har lätt till tårar när man tittar på film eller läser om oroligheter i världen.
Respekt
För en högkänslig person är det viktigt att bli behandlad med respekt. Kommentarer som “det är väl inte så viktigt” är otroligt sårande.
Kreativ
Det är inte ovanligt att man har intressen inom musik och konst. Högkänsliga är ofta kreativa med ett rikt inre liv.

Känner du igen dig?
Behöver egentid
Påverkas av andras humör
Blir lätt överstimlurad
Analyserar på djupet