www.tankens-kraft.se

Acceptans

Till skillnad från KBT där man förändrar tankar och känslor, lär man sig istället att acceptera dem och blir mer distanserad även till kroppsliga reaktioner. Acceptans innehåller influenser från buddhistisk tradition som att uppnå medveten närvaro och acceptans. ACT är en förkortning av Acceptance and Commitment Therapy även kallad tredje vågens KBT. Det finns flera sätt att arbeta med acceptans och här nedan berättar jag om ett av dem.

Jag brukar ge exempel på situationer som man kan relatera till, det kan ofta bli lättare att förstå vad acceptans betyder. Många tror att man måste ändra sin åsikt eller bara lägga sig platt. Men det stämmer inte.

Kvinna står och väntar på tåget

Du får ett samtal.

Föreställ dig att du står på perrongen och väntar på tåget. Du har en resa på upp till 4 timmar framför dig. Precis innan du går på tåget får du ett samtal om att en släkting är i stan och vill komma på besök senare samma dag. Du blir glad av samtalet och ser fram emot kvällen men inser samtidigt att det kan bli tufft att hinna med att städa, handla och laga mat innan dess .

Penna och ordet stress

Du är fullt medveten.

I det här fallet kan det vara lätt att uppleva både stress och ångest av tankarna på hur du ska hinna med allt. Men rätt fort så accepterar du läget, du är fullt medveten om att du inte kan göra något förrän tåget är framme vid slutstationen. Först då kan du åka och handla, laga mat och städa innan det knackar på dörren.

www.tankens-kraft.se

Du kan slumra en stund.

Ge utrymme för känslorna som kommer. Det är ok. Lägg inte heller någon värdering i dina tankar, låt dom flöda. Genom att acceptera situationen kan du istället njuta av din resa och samla krafter inför allt du ska göra när du kommer fram. Du kan slumra en stund eller följa landskapets skiftningar utanför fönstret.
Nu är nu och sen är sen.

www.tankens-kraft.se

Så om du befinner dig i en situation som du inte kan förändra och tycker är väldigt jobbig. Då är mitt tips till dig att använda dig av acceptans.

Säg till dig själv…
– det är ok att inte tycka om det som sker. 
– jag tänker inte lägga energi på något jag inte kan förändra.

Acceptans tar tid att lära sig men det är ett kraftfullt  verktyg när det fungerar.

Acceptans är ett kraftfullt verktyg när man kommer underfund med det. Jag hjälper dig gärna att undersöka i vilka situationer du kan ha mest hjälp av acceptans.

Dela

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *